DryIce

Felülettisztítás DryIce eljárással

Korszerű eljárás szennyezett felületek ún. száraz tisztítására. Számtalan olyan esetben is alkalmazható, ahol más eljárások /pl. vegyszeres tisztítás/ nem jöhetnek szóba. Tökéletesen tiszta felületet eredményez.

Az eljárás során a tisztítandó felületre nagy impulzusú cseppfolyós széndioxid-sűrített levegő fluidumot lövellve, a -70°C fokos folyadék
• egyrészt az impulzus okozta mechanikus hatás révén,
• másrészt a gyors hűtés következtében beálló zsugorodás miatt
a porszerűvé váló tapadékot (zsír, festék, olaj, vegyszermaradvány, reve, korom stb.) eltávolítja.

A tisztítandó felülethez történő ütközést követően a széndioxid-levegő fluidum azonnal elpárologva gázzá alakul. Az eltávolítandó tapadék por formájában lehullik, vagy – zárt egység esetén – az DryIce eljárás részeként létesített provizórikus elszívás hatására a rendszerből kiszívható, illetve szűrőközeggel leválasztható.
Az eljárás környezetszennyezést nem okoz, miután elfolyó mosózagy vagy vegyszerlé nem keletkezik.
Az eltávolított tapadék maradéktalan összegyűjtése lehetséges, így annak ártalmatlanítása a szabályok messzemenő betartása mellett is megoldható.
Az tisztítást végző széndioxid-levegő fluidumot az DryIce technológia részét képező konverter széndioxid pelletből állítja elő. A pellet a levegő mélyhűtéséből származik, így az eljárás során használt széndioxid visszabocsátása a levegőbe nem okoz üvegházhatást.
Tekintettel arra, hogy a széndioxid-fluidum nem vezeti az elektromosságot, az eljárás működő, áram alatti berendezések (pl. mágnesszelepek, villanymotorok) tisztítására is alkalmas.

A külső terek, eszközök, felületek tisztítása kézzel irányított szórófejjel történik. Csővezetékek, vagy szűk belső terek esetén az eljáráshoz tartozóan, távirányítású robotok használata lehetséges.

Fontosabb alkalmazási területek fém, fa, műanyag, esetleg vakolt felületek tisztítása:

  • vegyipar,
  • élelmiszergyártás,
  • autó- és gépipar stb. területén.

Tisztításra, bemutatóra vállalkozik a Termoment Intellect Kft.
a Danduct Clean DryIce eszközrendszer magyarországi forgalmazója.